Midsommarfirande

Den 19 juni firar vi midsommar, men var kommer alla traditioner från? Det där med att resa midsommarstång, plocka sju sorters blommor och så vidare? En bra artikel om just midsommar finns att läsa på Nordiska museets hemsida. Det är en högtid med anor långt bak i tiden.

Midsommar är en rörlig helg - det är alltså olika datum. Midsommarafton firas när dagen är som längst, nära sommarsolståndet. Det betyder att midsommarafton firas den fredag som infaller under tidsperioden 19–25 juni. 

Midsommarafton är inte en röd dag, dock så är den likställd med en röd dag, på samma sätt som julafton och nyårsafton är det.  Midsommardagen, som alltid infaller på en lördag, är en röd dag.

Säger man trevlig midsommar eller glad midsommar?

Det finns oskrivna regler för vad man säger. Fast man "får" så klart säga hur mafebruari och september säger man ”glad helg”, som glad påsk och glad midsommar. Under det mörkare halvåret säger vi ”god helg”, som god jul och gott nytt år.n känner. Men enligt dessa oskrivna regler så är det som så att mellan februari och september säger man ”glad helg”, som glad påsk och glad midsommar. Under det mörkare halvåret säger vi ”god helg”, som god jul och gott nytt år. Men trevlig midsommar fungerar det med!

Varför ska man plocka sju sorters blommor?

Det är enligt en folkksägen som säger att en flicka ska plocka sju sorters blommor från sju olika gärdsgårdar på midsommarnatten och lägga dem under huvudkudden. Då kommer hon att drömma om den man hon kommer att gifta sig med. Dock skiljer sig sägnerna åt vilka blommor det ska vara beroende på plats i Sverige. En del säger även att det ska vara nio blommor och att man ska vara tyst under tiden dessa plockas. 

Varför reser vi en majstång – i juni?

Midsommarstången, eller majstången, kommer troligen från Tyskland under medeltiden. Det kommer inte av månaden maj utan det kommer av att man ”majade” stången och smyckade den med löv.

2 Jun 2020

Den enda sanna rikedomen

Konst, musik, dans, akrobatik... alla kroppsliga uttrycksformer ryms inom konceptet kultur och även om kultur inte är prioriterat av de som bestämmer om vad som är viktigt i livet så vet vi ju att kultur är den enda sanna rikedomen. Aldrig mår vi så bra som när vi berörs och inte berörs vi på djupet av saker som pengar, eller hur? 

En ung och aktiv kulturtant

Jag är en riktigt kulturtant, fast i ung version. Jag är i mitten av 30-åren och har testat på det mesta, men ägnar mig mest själv åt musik. Jag sjunger och spelar cello och är alltid drivande när ett kulturellt evenemang planeras i min närmiljö. Jag tror att alla mår bra av det finns konst och kultur nära till hands, det berikar på så många plan och bidrar med något som inte kan köpas för pengar. Ett kittel i magtrakten, en igenkänning, en uppenbarelse. Och mycket mer förstås.

Den här bloggen tänker jag tillägna kultur i alla dess skepnader. Eftersom jag är kulturellt aktiv och rör mig i "svängen" så har jag ganska mycket att dela med mig av - alltid utifrån mitt alldeles egna perspektiv förstås. Det blir en kul tur!